Elektronika 2. – Alapfogalmak

Elektronika 2. – Alapfogalmak

Elektronika 2. – Alapfogalmak

Loading Likes...

Az áramerősség

Az elektromos töltések áramlásának a sebességét áramerősségnek nevezzük. Megadja, hogy egy másodperc alatt hány coulomb töltés áramlik át az adott áramköri elemen.
Jele: I
Mértékegysége: amper (A)

A feszültség

Ha egy testen több negatív töltés halmozódik fel, mint egy másikon, akkor potenciálkülönbség jön létre, azaz feszültség lesz a két pont között. Ha a két pontot összekötjük egy vezetővel, akkor a vezetőn keresztül áram fog folyni. Elektronok áramlanak át a túlzsúfolt helyről a kevésbé túlzsúfolt helyre. Az elektromos áram eközben munkát végez a töltések szállítása miatt. Azt, hogy mekkora munka végzésére képes egy Q töltés, az határozza meg, hogy mekkora potenciálkülönbség, azaz feszültség van a pontok között.

Az áramot sokszor hasonlíthatjuk a víz viselkedéséhez. Ebben az analógiában a víz helyzeti (potenciális) energiája jelképezheti az elektromos potenciált. A magasabban lévő pohárból lefolyik a víz az alacsonyabb pohárba, eközben meghajt egy kereket és munkát végez.

Az áramkör

Áram csak akkor folyik, ha a két eltérő potenciálú testet összeköti valamilyen fogyasztó, vagy vezető. Ha ugyanis megszakítjuk az áram útját (pl. egy kapcsolóval), az elektronok nem fognak tudni átáramolni a pozitív sarokra, így munkát sem hajlandóak végezni.

fizikai áramirány

Az áram irányakor kétféle dologról beszélhetünk. A fizikai áramirány az elektronok áramlási iránya, a negatív pólustól a pozitív felé. A technikai áramirány ezzel ellentétes, ezt használják általában a műszaki dolgokban, noha semmi értelme.

Elektromos ellenállás

Egy fogyasztó ellenállása megadja, hogy milyen nehezen tudnak keresztülhaladni rajta a töltések. Egy nagyobb ellenállású fogyasztó működtetéséhez például nagyobb feszültség szükséges, ha azt szeretnénk, hogy ugyanakkora legye az áramerősség (töltések/másodperc).

Az ellenállás jele az R, mértékegysége pedig az Ω.

Elképzelhetjük az ellenállást egy csőként, aminek minél kisebbre vesszük a keresztmetszetét, annál kevesebb víz tud áramolni adott idő alatt.

Az ellenállásról még a későbbiekben lesz szó, egyszer az ohm-törvény kapcsán, egyszer pedig az ellenállásról, mint áramköri elemről.

Leave a Comment

Az email címedet nem tesszük publikussá. A kötelező mezők *-ként vannak jelölve.

Show Buttons
Hide Buttons